top of page

4G Dongle DJI dronelaitteissa lisää turvallisuutta

Writer: Jan LindbergJan Lindberg

Testasimme 4G yhteyttä uuden DJI Matrice 4 Enterprise mallien kanssa. Ennakkoasetelmista huolimatta, laitteiston asentaminen ja käyttö on itse asiassa yllättävän helppoa ja yksioikoista, mutta eri dronemallien osalta on hyvä muistaa, että erityisesti vanhempien mallien osalta, dongle malli on eri kuin uusimmissa laitteissa, jotka käyttävät DJI 4G Cellular Dongle 2 mallia.



Mitä tarvitaan?


Luonnollisesti 4G liittymän mahdollistamiseksi tarvitaan ensinnäkin DJI Cellular Dongle tai Cellular Dongle 2 mokkula. Mokkula tarvitsee toimiakseen toimivan 4G liittymän ja nano kokoisen SIM kortin, josta on hyvä pyytää poistamaan jo hankintavaiheessa PIN-koodin kysely. Tämän voi toki tehdä itsekin, laittamalla SIM-kortin omaan puhelimeen väliaikaisesti ja poistaa PIN-koodi kysely kortilta.


Jos mokkulaan käytetään DJI Inspire 3, DJI Mavic 3 tai DJI Mini 4 Pro, DJI M30 tai DJI M350 RTK laitteiden kanssa, vaaditaan varsinaisen DJI Cellular Donglen lisäksi asennuskitti, joka mahdollistaa mokkulaan kiinnittämisen dronen runkoon.


  • DJI Cellular Dongle tai Cellular Dongle 2

  • Mallikohtainen kiinnitysadapteri (tietyille dronemalleille)

  • Nettiliittymä, jonka nopeus on vähintään 100Mbit

  • SIM-kortti, josta poistettu PIN-koodi kysely



Asentaminen


Asennustapoja on käytännössä kaksi. Yksinkertaisimmillaan, DJI Cellular Dongle asennetaan vain dronelaitteeseen ja radio-ohjaimessa käytetään WLAN yhteyttä esimerkiksi matkapuhelimen kautta. Tämän asennustavan hyvä puoli on se, että tarvitaan ainoastaan yksi liittymä ja SIM kortti, jolloin kuukausikustannukset ovat noin 15-30 euron luokkaa, valitusta operaattorista ja liittymästä riippuen.


Kaikkein helpoin ja vaivattomin, mutta samalla kalliimpi tapa on varustaa radio-ohjain myös DJI Cellular Dongle mokkulalla, jolloin myös radio-ohjaimessa on 4G yhteys, jolloin WLAN hotspot toimintoa ei tarvitse käyttää. Radio-ohjaimen mallin tulee olla kuitenkin DJI RC Pro, DJI RC Plus tai uusin DJI RC Plus 2 jota on uusi DJI Matrice 4 Enterprise malliston ohjain



Myös DJI Dockissa voidaan käyttää mokkulaan


On myös myös hyvä tietää, että DJI Cellular Donglea voi hyödyntää DJI Dock latausasemissa ja Dock 2 käyttämissä Mavic 3D ja 3TD sekä Dock 3 Matrice 4D ja TD mallien droneissa.


Käytäntö


Kun mokkula on asennettu dronelaitteeseen, otetaan mokkula käyttöön kytkemällä "transmission" valikosta Enhanced Transmission asetus päälle. Kun asetus on kytketty, dronen lentoaplikaatioon tulee uusi ikoni, joka näyttää 4G yhteyden signaalin. Ensimmäisellä asennuskerralla on oletettavaa, että mokkulan signaali ei ole saavuttanut maksimaalista yhteyttä, minkä takia mokkulassa oleva vihreä merkkivalo vilkkuu, osoittaen ettei signaali ole täydellinen.


Siirryttäessä ulkotiloihin, signalointi paranee ja ensimmäisen lentokerran jälkeen signaalivalo palaa jatkuvasti vihreänä, olettaen että nettiyhteys on kunnossa ja signaali on alueella riittävä.

Miksi dronet eivät käytä 5G verkkoa?


5G verkot on tarkoitettu tiheästi asutetuille alueille, koska niiden korkea taajuus ja sitä kautta kantama on merkittävästi 4G verkkoa lyhyempi. Lisäksi 4G läpäisee esteitä paremmin ja on täysin riittävä dronelaitteissa vaadittavaan käyttöön.


Turvallisuus


On huomioitava, että 4G yhteys droneissa ei poista pilotin velvollisuuksia ja vaatimuksia. Mokkulan käyttäminen dronelaitteissa tuo merkittävän parannuksen turvallisuuteen, mahdollistamalla erityisesti kaupunki ympäristöissä rakennusten välissä, takana tai tilanteissa, jossa laitetta ei voi nähdä jatkuvan, keskeytyksettömän kontrollin laitteeseen.


Tämä ei tietystikään tarkoita etteikö lentotoiminnassa tarvittaisi erityisesti siviili-ilmailussa esimerkiksi spotteria tai BVLOS lupaa, mutta 4G toiminnon avulla voidaan ainakin varmistua, että normaalin radio-ohjaimen signalointi on varmistettu ja videokuva, joka luo tilannetietoisuutta pilotille säilyy myös tilanteissa, jossa kantama on heikko, viiveet suuria tai yhteys katkeaa kokonaan.


Mielestämme DJI 4G Cellular Dongle on erinomainen ja suhteellisen edullinen ratkaisu parantaa merkittävästi turvallisuutta ja tuoda lisää mahdollisuuksia lentotoimintaan. Esimerkiksi pitkän matkan lennoissa, lähes aina lennot joudutaan suorittamaan esteiden kuten puiden, kasvuston, rakenteiden ja rakennusten takia 120m maksimi lentokorkeudessa. 4G yhteydellä varustettuna, signaali pystyy hyvänä ja lentokorkeus voidaan laskea halutulle tasolle ilman että signalointi heikkenee.


Painotamme, että vaikka 4G mokkula luo merkittävästi parantuneen kantaman sekä mahdollisuuden lentää esteiden takana myös pidemmällä, Skydata ei ota kantaa mitä lupia tai vaatimuksia tällaisen lentotoiminnan suorittamiseen vaaditaan ja kannustaa aina selvittämään etukäteen määräysten mukaisen toiminnan vaatimukset.


Löydät kaikki DJI Cellular Dongle mallit myös verkkokaupastamme 15.3.2025 lähtien!




Comments


bottom of page